Vojta therapie voor volwassenen

De Vojta methode is ontwikkeld door neuroloog Dr. Vaclav Vojta. Hij ontdekte dat alle baby’s zich op dezelfde manier omdraaien, van buik naar rugligging en omgekeerd. En dat ze allemaal op dezelfde manier van een liggende tot een staande positie komen. Zijn onderzoek wees uit dat de bewegingen altijd volgens een vast patroon verlopen, volautomatisch en voorgeprogrammeerd in onze hersenen. Verder ontdekte hij dat men deze patronen opnieuw kan opwekken door specifieke punten op het lichaam gedurende een aantal minuten aan te raken.

Anders gezegd: Vojta therapie stimuleert uw hersenen om aangeboren en opgeslagen beweegpatronen te activeren. Uw lichaam herinnert zich als het ware de goede manier om te bewegen. Op basis daarvan kunnen wij uw motoriek trainen. Het resultaat is onder andere een verbetering van houding, balans, tred en spraakvermogen.

De therapie valt onder fysiotherapie en bestaat uit het gericht uitoefenen van druk op specifieke zones van het lichaam terwijl u op uw rug, buik of zij ligt. De gemiddelde duur van een behandeling is 45 minuten.

Vojta kan onder meer worden toegepast bij:

  • CVA (beroerte), MS, dwarslaesie, spierziekte, parese (gedeeltelijke verlamming, zwakte);
  • verstoringen in het bewegingsapparaat, zoals ‘frozen shoulder’;
  • scapula thoracaal syndroom;
  • bekkeninstabiliteit;
  • coördinatie- en loopstoornissen.

Voor een afspraak kunt u bellen, een email sturen of het contactformulier invullen.