Wat is retropatellaire chondropathie?

Wellicht bent u na drie lettergrepen al afgehaakt. Als de vertaling van de woorden duidelijk is, zal dit een hoop verklaren. Retropattelair betekent achter de knieschijf en chondropathie is kraakbeenletsel. Het kraakbeen dat achter de knieschijf zit is beschadigd en dat zorgt voor de pijn.

Kraakbeen is de laag op de botuiteinden van de gewrichten. Het zorgt ervoor dat bewegingen soepel verlopen en dat er geen bot-op-botcontact plaatsvindt tussen de gewrichten (of in dit geval in de knie). Juist dit kraakbeen is beschadigd bij retropattelaire condropathie.

Wat zijn de oorzaken?

Het zit hem dus in het aanwezige, beschadigde kraakbeen rond de knieschijf. De belangrijkste oorzaak van chondropathie is langdurig verkeerde- en/of overbelasting. De spierbalans van de quadriceps (dijbeenspier aan de voorkant) is hierdoor veranderd. Het gevolg van deze disbalans is dat de knieschijf te veel naar buiten wordt getrokken tijdens het strekken van de knie. De knieschijf spoort niet meer goed over het gewrichtsvlak van het bovenbeen. Dit zorgt voor druk aan de achterzijde van de knieschijf.

Ook letsel aan de knieschijf en het langdurig niet kunnen bewegen van de knie (bijvoorbeeld door gips) zijn mogelijke oorzaken van retropattelaire chondropathie. De aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Om specifieker te zijn: atletische vrouwen tussen de 18 en 30 jaar met X-benen hebben aanleg voor deze ziekte.

Welke stadia zijn er bij retropattelaire chondropathie?

Ziekte is nogal een zwaar woord, maar retropattelaire chondropathie is een kraakbeenziekte. De aandoening is te onderscheiden in vier stadia. Bij stadia één tot en met drie wordt er gesproken over chondropathie. Het kraakbeenoppervlak wordt zachter en zachter en zijn verende functie neemt af. Hierbij vermindert ook de schokdempende functie. De eerste scheurtjes in het kraakbeen ontstaan en het oppervlak wordt ruw. In stadium drie reiken de scheurtjes verder dan de helft van de dikte van het kraakbeen. Op dit moment wordt de chondropathie pre-artrose genoemd.

In het laatste stadium wordt er niet meer gesproken over chondropathie maar over artrose. Chondropathie is eigenlijk gewoon een voorstadium van artrose. Het kraakbeen is in stadium vier zo dun dat het zelfs volledig kan verdwijnen. Beide boteinden komen bloot te liggen.

  • Retropatellaire chondropathie

Wat zijn de symptomen?

De voornaamste klacht is pijn aan de voorkant van de knie en dan met name rond de knieschijf. Vooral bij het buigen van de knie wordt pijn ervaren. Op de hurken zitten is niet aangenaam, net zoals traplopen en fietsen. Langdurig met gebogen knieën zitten, geeft vaak ook klachten. Vandaar de bijnaam ‘theaterknie’.

In een verder gevorderd stadium kunnen pijnklachten ook opspelen in ruststand. Door vochtophopingen kan de knie gezwollen zijn.

Hoe is retropattelaire chondropathie te behandelen?

In veel gevallen zijn de klachten niet ernstig. Behandeling zal dan ook gericht zijn op het aanpakken van de oorzaak, zodat de aandoening zich niet ontwikkelt tot artrose. Het is belangrijk om de knie voldoende rust te geven. Daarnaast is het verstandig om een fysiotherapeut te bezoeken. Deze zal oefeningen met u doen die bijdragen aan het herstel van de spierbalans.

De knie blijven bewegen is van belang, maar doe dit met mate door binnen de pijngrens te bewegen.

Een aantal tips op uw knie te sparen:

  • Vermijd diepe kniebuigingen zoveel mogelijk;
  • Probeer wat af te vallen als u kampt met overgewicht, zodat de druk op uw knieën minder wordt;
  • Fiets in een zo laag mogelijke versnelling om minder kracht met uw knieën uit te oefenen;
  • Draag goed schoeisel, zowel in het dagelijks leven als tijdens het sporten;
  • Bent u een actieve zwemmer? Probeer de schoolslag te vermijden. Kiest liever voor de borst- of rugcrawl.
fysio cesartherapie - Marielle ter Schure

Meer informatie?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem gerust contact met ons op.