Wat is syndesmoseletsel?
Syndesmose is het gewricht tussen het kuitbeen en het scheenbeen. Syndesmoseletsel, oftewel high ankle sprain, is een letsel van de banden (banden voor en achterzijde) van de syndesmose. De syndesmose is zeer belangrijk voor de stabiliteit van de enkelvork, welke met name van pas komt tijdens het lopen. Bij een enkel verstuiking vindt er een syndesmoseletsel plaats. Er zijn bepaalde sporten, zoals voetbal en skiën, die een verhoogd risico met zich meebrengen.
Je kunt de ernst van dit bandenletsel in 3 fases indelen:
- 1ste graad: verrekking en of gedeeltelijke scheur van de banden, geen instabiliteit aanwezig.
- 2de graad: volledige ruptuur van de banden met enige instabiliteit.
- 3de graad: volledige ruptuur met instabiliteit.
Wat zijn de symptomen?
Bij syndesmose heb je heftige pijnklachten bij de enkel. Afzetten en lopen op oneffen grond is erg pijnlijk en er is ook drukpijn aanwezig. Palpatie en een aantal specifieke testen en een MRI-scan kunnen de syndesmose en de ernst ervan vaststellen. Behandeling is afhankelijk van de ernst van het letsel.
- 1ste graad: 1 tot 3 weken onbelast immobilisatie in gips of walker. Daarna geleidelijke opbouw van de belasting.
- 2de graad: langere tijd immobilisatie gips of walker. Daarna dezelfde procedure als de 1ste graad.
- 3de graad: operatief d.m.v. schroeven of tightropes wordt de syndesmose gestabiliseerd. Postoperatief: 2 weken onbelast gips, daarna kan de belasting worden opgebouwd.
Welke nabehandeling is er nodig?
Vervolgens is een stabiliteitstraining nodig als nabehandeling. Dorsaalflexie (buiging van het enkelgewricht) moet nog wel beperkt worden.
Verder moet de balans en kracht opgebouwd worden. Daarna is de opbouw naar sportspecifieke oefeningen waarbij intensiteit, snelheid en dynamiek langzaam opgevoerd kunnen worden. Veelal wordt een brace of tape gebruikt om de enkel te ondersteunen.
Meer informatie?
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem gerust contact met ons op.