Helpt dry needling bij een tenniselleboog?

Wat is een tenniselleboog?

Tenniselleboog, tennisarm, epicondylitis lateralis humeri… Noem het zoals u wilt. Het is een overbelasting van zogenaamde ‘polsstrekkers’. Van de elleboog lopen een aantal spieren helemaal tot in de hand. Deze spieren maken het strekken van de pols en vingers mogelijk. In de elleboog hechten deze spieren aan op het bot van de bovenarm. Het peesweefsel wat hier zit, is aangedaan en zorgt voor de irritatie die de elleboogklachten geeft.

Wat zijn de oorzaken van een tenniselleboog?

De voornaamste oorzaak van een tennisarm is overbelasting. Meestal gaat het om langdurige overbelasting van de onderarmspieren die de hand strekken of buigen. Herhaling (van bewegingen) is vaak de boosdoener.

De klachten kunnen ook acuut opspelen door een kortdurende sterke overbelasting van de onderarmspieren.

  • Dy needling tenniselleboog

Wat zijn symptomen van een tenniselleboog?

Het meest voor de hand liggende symptoom van een tenniselleboog is pijn aan de elleboog. Aan de buitenkant om precies te zijn. De pijn neemt toe bij het strekken van de elleboog of het buigen van de pols en kracht leveren met de hand.

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut met een speciale dunne naald de pijnlijke punten in de spier aanpakt. De pijnpunten worden ook wel triggerpoints genoemd. Een triggerpoint is een kleine beschadiging in een spier die niet goed herstelt is, met als gevolg dat dat stuk spier als het ware verkrampt is.

Door de triggerpoints aan te tippen met een naaldje ontstaat een local twitch respons. Het triggerpoint trekt zich even kort samen waarna maximale ontspanning volgt. In de ontspanningsfase wordt de verkramping opgeheven, waardoor de pijn verdwijnt en de spierfunctie verbetert.

Conclusie

Een tenniselleboog reageert dus prima op dry needling. Deze behandelmethode kan uitstekend ingezet worden in combinatie met oefeningen gericht op het rekken en mobiliseren van de spieren. Een aantal behandelingen met dry needling is voldoende voor het gewenste resultaat.

Overige adviezen voor een tenniselleboog:

  • blijf bewegen binnen de pijngrens;
  • vermijd langdurige herhaling;
  • til onderhands in plaats van bovenhands;
  • koel met een ice pack.

fysio cesartherapie - Marielle ter Schure

Meer informatie?

Heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem gerust contact op. Wij staan voor u klaar!