Heeft u last van een zenuw in de bilregio?

De zenuw dichtbij uw bil heet de Nervus Ischiadicus. Dit is een zenuw in de heup dat loopt aan de achterkant van de bil tot aan het been. De klachten aan de nervus ischiadicus kunnen variëren. Bij afknelling van deze zenuw kan er zelfs zenuwuitval ontstaan.

Piriformis Syndroom

Zenuwuitval kan ook komen door dat deze zenuw geïrriteerd is geraakt. Dit noemen we dan het piriformis syndroom, wat bijvoorbeeld kan optreden na een forse bloeding in de bil. Hierdoor ontstaat er een verkleving in de piriformis. De zenuw komt dan knel te zitten bij aanspanning van die spier, omdat de nervus ischiadidicus door de piriformis loopt.

Om te testen of u last heeft van de nervus ischiadicus, moet je vanuit de rugligging een been gestrekt optillen en proberen naar de binnen te draaien. Door het oprekken van deze spieren en zenuw kan je irritatie opwekken. Nu is dit een goede test om te kijken of u er last van heeft, maar een klemming van deze zenuw kan ook in het dagelijkse leven gemakkelijk gemaakt worden. Een simpel voorbeeld is dat een portemonnee in de kontzak van uw broek hebben zitten.

Behandeling

Komen de klachten in de bilregio u bekend voor? Neem dan contact op met uw fysiotherapeut. Zij gaan kijken naar de daadwerkelijke oorzaak van de pijn en zullen de juiste behandeling voorschrijven. Wilt u meer weten over de Nervus Ischiadicus? Neem dan contact met ons op!

fysio cesartherapie - Marielle ter Schure

Meer informatie?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem gerust contact met ons op.