Waarom moet ik mijn houding veranderen?

Eigenlijk is de vraag niet goed gesteld. ‘Iets moeten’ gebeurt onder dwang en dat werkt normaal gesproken niet. De vraag die u eigenlijk moet stellen is: ‘Waarom zou ik mijn houding willen veranderen?’.

Waarom is uw houding belangrijk?

Een slechte houding is vaak de oorzaak van veel lichamelijke kwaaltjes. Een voorbeeld: de manier waarop u achter uw bureau zit. Hangen uw schouders niet, staan uw voeten goed op de grond en recht u uw rug? Allemaal factoren van een goede houding en wanneer ze niet goed zijn uitgevoerd, een RSI kunnen veroorzaken. U kunt zo’n gevolg simpelweg voorkomen door een goed postuur aan te nemen. Ook kleine dingen zoals uw positie tijdens het tillen, kan hoofdpijn en rugklachten veroorzaken. Het begint allemaal met een goede lichaamshouding.

Voordelen van een goede houding

Een houding veranderen wil eigenlijk zeggen dat uw botten zich voortaan recht boven elkaar bevinden. Het voordeel van een rechte houding is dat u het belastingspunt in het midden van het gewricht legt, daar waar de draagkracht van het gewicht het grootst is. Door de draagkracht van het gewricht te optimaliseren verbetert u de stabiliteit en vermindert u de kans op vroegtijdige slijtage van het gewricht. Vroegtijdige slijtage tegengaan is de belangrijkste reden om in het vervolg rechtop te staan en te bewegen.

Ook kunt u door rechtop te staan uw aanhechtingen van de spieren dusdanig, ten opzichte van elkaar, plaatsen dat dit de minste spierspanning geeft. Zo is er de minste rek en trekkrachten op een spier en voorkomt dit onnodige spierspanning. Denk aan spanningshoofdpijn, die duidelijk vermindert als u uw hoofd recht boven uw schouder houdt.

  • Veranderen lichaamshouding

Wanneer is uw houding goed?

De juiste houding heeft u wanneer u een loodrechte lijn vanuit uw oor naar het midden van uw voeten kunt trekken, waarbij uw schouders, heupen en knieën precies op die lijn vallen. Het zwaartepunt eindigt dus in het midden van uw voeten.

Probeer het eens zelf

Vaak hangen uw schouders te ver naar voren, waardoor uw boven rug naar achteren hangt, uw buik naar voren en uw kuiten naar achteren. U kunt het ook zien als een dubbele s. Probeer het eens anders. U gaat het nu zelf doen, zet uw botten maar eens recht boven elkaar. Probeer er een aantal dagen op te letten en uit te voeren. U zult merken dat, door uw botten recht onder elkaar te zetten, het u uiteindelijk minder energie gaat kosten en dat uw klachten minderen. Ongemakken zoals hoofdpijn verdwijnen als sneeuw voor de zon en u kunt weer comfortabel het leven door.

fysio cesartherapie - Marielle ter Schure

Meer informatie over een verkeerde lichaamshouding?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen over een goede lichaamshouding? Neem gerust contact met ons op.