Wat zijn de ademtechnieken bij een bevalling?

Iedere bevalling is uniek, maar grofweg bestaat elke bevalling uit vijf fases (die in elkaar overlopen):

  1. De latente fase
  2. De ontsluitingsfase
  3. De overgangsfase
  4. De uitdrijvingsfase
  5. De nageboorte

Welke ademtechnieken zijn er?

  1. Dit is de belangrijkste ademtechniek en deze wordt dan ook zo lang mogelijk toegepast. Een juiste buikademhaling geeft een bepaalde ontspanning.
  2. De flankademhaling past u toe op het moment dat de buikademhaling even niet lukt. Dit zal plaatsvinden in de ontsluitingsfase.
  3. In de overgangsfase zal de kaarsademhaling het overnemen van de flankademhaling.
  4. Heeft u al persdrang, maar mag u nog niet persen? Pas de roosademhaling toe.
  5. Zoals het woord al zegt: deze techniek gebruikt u in de persfase.

Hoe wordt de buikademhaling uitgevoerd?

Adem in door de neus. De longen vullen zich met lucht en het middenrif wordt naar beneden gedrukt. Hierdoor wordt de druk in de onderbuik vergroot en beweegt de buikwand naar voren.

Adem uit door de neus of mond. De lucht gaat weer uit de longen. Het middenrif komt omhoog en de buikwand plat zich af.

Zeker weten dat u de techniek correct uitvoert? Test het. Leg uw handen op uw buik met de vingertoppen van beide handen tegen elkaar aan. Tijdens de inademing ontstaat er ruimte tussen de vingertoppen. Adem uit en ze komen weer naar elkaar toe.

Hoe wordt de flankademhaling uitgevoerd?

Bij de flankademhaling ligt de focus op de borst. Adem in door de neus. Hierbij zetten de ribben en borstkas uit naar zowel de voorkant als de zijkant. Adem vervolgens uit door de neus of mond en de ribben bewegen weer naar elkaar toe.

Ook de flankademhaling is te testen. Ditmaal door de handen op de ribben te leggen. Als het goed is bewegen ze bij het inademen naar buiten. Bij het uitademen bewegen de handen weer naar elkaar toe.

Hoe wordt de kaarsademhaling uitgevoerd?

Inademen gaat door de neus en uitademen in drie teugen door de mond: alsof u drie kaarsjes op een verjaardagstaart uitblaast.

Hoe wordt de roosademhaling uitgevoerd?

Adem in drie teugen in door de neus: alsof u een roos ruikt. Adem hierna in één keer uit via de mond.

Hoe wordt de perstechniek uitgevoerd?

Er is voldoende ontsluiting en het persen kan beginnen. De uitdrijvingsfase kan óf door uitademing óf door inademing ondersteund worden.

Geboorte op uitademing heeft de voorkeur. Bij het persen richt u zich op een lange uitademing en het ontspannen van de bekkenbodemspieren. Lukt dit niet vanwege spanning of iets dergelijks? Dan kan de verloskundige besluiten om over te stappen op een geboorte op inademing.

Een geboorte op inademing gaat als volgt: houd de ogen open en plaats de tong tegen het gehemelte (want gesprongen adertjes willen we voorkomen!). Adem in door de neus en zet het middenrif vast. Houd de adem 7 à 8 tellen vast en creëer een druk richting de vagina. Adem een klein beetje uit door de mond en adem vervolgens weer in door de neus. Druk nu verder.

Meer informatie?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over de ademtechnieken? Schroom niet om contact met ons op te nemen.