Hardlooptips: hoe voorkom ik pijn in de gewrichten?
Elke dag rennen fanatieke hardlopers over dijken, door grote steden en afgelegen polders. Bewegen is nou eenmaal goed voor uw gezondheid. Het is ook niet gek dat het welbekende grijze wegdek de meest gebruikte ondergrond is voor de hardlopers. De grote hardloopwedstrijden van grotere afstanden worden namelijk gelopen op het asfalt. Denk bijvoorbeeld maar aan de marathon van Rotterdam, de Dam tot Damloop en de Zevenheuvelenloop.
Toch wil dat niet zeggen dat asfalt de beste ondergrond is voor het menselijk lichaam. Deze ondergrond geeft namelijk weinig tot geen demping en is hierdoor belastend voor uw gewrichten. Dat wil zeker niet zeggen dat het lopen op asfalt altijd slecht voor u hoeft te zijn. Het gebruik van het juiste schoeisel met de juiste demping is hierin een belangrijke sleutel. Bent u van plan om hardloopschoenen te kopen, laat u dan goed informeren door een specialist in de winkel. Toch eens iets anders proberen dan hardlopen op asfalt? Er zijn mogelijkheden genoeg!
Wat wordt er bedoeld met demping?
Tijdens het hardlopen maakt de onderkant van de voet contact met de ondergrond. Daarbij vangt niet alleen uw voet het contact met het asfalt op, maar ook uw knieën en enkels worden belast tijdens de hardloopbeweging. Doordat asfalt een harde en stijve ondergrond is, geeft het weinig demping en kan het blessures veroorzaken. Vooral beginnende hardlopers lopen hier een groter risico omdat het lichaam nog helemaal niet gewend is aan de belasting.
Mocht u last krijgen van uw gewrichten of spier kunt u dat natuurlijk laten behandelen, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Dit kan voorkomen worden met goede demping in de schoen, maar ook het wisselen van ondergrond heeft effect op de belasting van uw gewrichten. Een zachtere ondergrond heeft een hoger dempend effect. Lees hieronder een aantal alternatieven.
Alternatieve ondergronden
- Grindpaden: deze ondergrond is in principe voor elke loper, van beginnend tot ervaren, geschikt. De kleine steentjes zorgen voor een dempend effect tijdens het rennen.
- Gras of mos: rustig uitlopen op gras of mos is na een lange afstandsloop bijzonder aangenaam voor uw spieren en gewrichten. De onregelmatige ondergrond zal uw coördinatie naar een ander level tillen. Let wel op, want één verkeerde zet kan al resulteren in een verstuikte voet.
- Atletiekbaan: deze kunststof baan is uitstekend geschikt voor interval- en snelheidstrainingen. Een atletiekbaan beschikt over een prettige demping en heeft uiteraard een overzichtelijke lengte.
- Loopband: is het buiten nogal donker of druilerig? Dan zijn goede loopbanden een prima alternatief. De meeste loopbanden beschikken over een juiste demping.
Ondergrond voor professionals
- Zand: wees altijd voorzichtig met hardlopen op het zand. Zand is een moeilijke ondergrond vanwege de instabiliteit. Het heeft een verhoogde kans op blessures, omdat het een extra inspanning van uw spieren en gewrichten vraagt.
- Sneeuw of ijs: met de wintermaanden en bijbehorende (vries)kou in aantocht blijven er altijd fanatiekelingen die ook op deze ondergrond naar buiten gaan. Deze ondergrond is héél blessuregevoelig. Kies voor extra goed schoeisel, zoals trailschoenen, als u een rondje door de sneeuw wilt maken.
Meer informatie?
Heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Heeft u behoefte aan meer tips of andersom: wilt u een tip delen? Neem gerust contact met ons op.