Wat is een impingement syndroom?

Een impingement syndroom wordt ook wel een inklemmingssyndroom genoemd. Deze laatste naam maakt duidelijk dat er iets ingeklemd wordt. Het gaat om weefsel (spieren, pezen en slijmbeurs) dat tussen de schouderkop en het schouderdak zit.

Oorzaken van een impingement syndroom

Als u last heeft van een impingement syndroom kan dat diverse oorzaken hebben. Ten eerste is het mogelijk dat de schouderkop te ver naar boven is verplaatst. Deze schouderkop staat dan te dicht naar het schouderdak toe, waardoor de ruimte tussen de schouderkop en het schouderdak te klein is geworden.

Een andere mogelijke reden is dat er een zwelling is ontstaan onder het schouderdak, waardoor de ruimte tussen het schouderdak en de schouderkom kleiner is geworden.

Zijn deze beide niet bij u aan de orde? Dan is er nog een derde optie. Het is mogelijk dat het schouderdak een wat minder gunstige vorm heeft. Hierdoor kan er eerder inklemming ontstaan.

Symptomen van een impingement syndroom

Met name bij het heffen van de arm ervaart u pijn. Gezien het feit dat er voor het impingement sydroom meerdere oorzaken zijn, zijn er ook meerdere symptomen. Het klachtenbeeld zal dan ook niet voor iedereen hetzelfde zijn. Typisch voor een impingement syndroom is pijn aan de buitenzijde van de schouder die kan uitstralen in de bovenarm en soms zelfs tot in de hand.

Behandeling van een impingement syndroom

In de meeste gevallen is een impingement syndroom goed te behandelen. Een behandeling bestaat uit het verminderen van de pijn en het bevorderen van de beweeglijkheid door middel van fysio– of cesartherapie. Het belangrijkste is herstel van coördinatie van de spieren van- en rond het schouderblad.

Wanneer is de behandeling merkbaar en nemen de klachten af? Men verwacht binnen 6 tot 12 weken een effect op de pijn en/of beweeglijkheid. Dit is uiteraard afhankelijk van de aard van de klachten.

Een behandeling starten?

Wij staan voor u klaar met een gerichte en professionele behandeling. Heeft u nog vragen na het lezen van dit artikel? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!