Rugpijn tijdens zwangerschap

Zwangerschap met rugklachten

Rugklachten zijn ontzettend vervelend tijdens de zwangerschap. Waar komt deze rugpijn vandaan? En wat kan je doen om het te voorkomen?

Ongeveer 75% van de vrouwen die zwanger zijn krijgen te maken met rugpijn. Met name de lage rug heeft het vaak zwaar te verduren tijdens deze periode. Het zijn niet de zwangerschapskilo’s maar juist de hormonen die vaak de hoofdoorzaak zijn van deze klachten. De baarmoeder wordt zwaarder en de buik spieren worden slapper. Door deze factoren raakt het lichaam uit balans. Zwangerschapsrugklachten komen veel vaker voor dan klachten rondom bekkeninstabiliteit. Deze rugklachten zijn ook beter te behandelen.

Het ontstaan van de rugklachten:

Een verkeerde houding is vaak het gevolg van de rugklachten. Zwangere vrouwen hebben de neiging om de rug holler te houden tijdens het staan en bewegen. Hierdoor wordt er meer beroep gedaan op de lage rugspieren en de banden van het bekken en de rug. De rugklachten treden vaak op na langere tijd staan, zitten of lopen. Opstaan of omdraaien in bed kan ook problemen geven. Meestal straalt deze pijn door naar de bil of de benen.

Tips om rugklachten te voorkomen:

• Blijf vooral bewegen. Zwangerschapsyoga of gymnastiek zijn goede opties;
• Neem op tijd rust;
• Een warme douche, kruik of ontspannende massage zorgt voor verlichting;
• Probeer zo min mogelijk met een holle rug te gaan staan;
• Bekken kantelen is een goede oefening voor de rug;
• Probeer niet teveel te bukken;
• Til niet te zwaar;
• Verdeel het gewicht als je staat zoveel mogelijk over twee benen.

Goede begeleiding en fysiotherapie

Mochten de rugklachten aanhouden? Schakel dan hulp in bij een huisarts of fysiotherapeut. Vanuit onze praktijk hebben wij ruime ervaring in het verminderen of verhelpen van deze rugklachten. Wij begeleiden zowel tijdens als na de zwangerschap. We geven je graag tips en advies over de klachten die in de zwangerschapsperiode kunnen ontstaan.

Heb je interesse in begeleiding of ander gericht advies? Dan kun je altijd bij ons terecht. Bel 06-2626706 voor meer informatie.