Spieren trainen vóór een heup operatie

Is het zinvol om vóór een heup operatie de spieren te trainen?  Ik ben immers na de operatie een tijd minder actief en mijn spierkracht gaat dan toch achteruit..

Deze vraag komt vaak naar voren bij ons in de praktijk. En ons antwoord daarop is een volmondige JA!

Wanneer je in goede conditie bent zul je zien dat de kans op vlot herstel aanzienlijk toeneemt: hoe beter de conditie, spierkracht en coördinatie, des te vlugger het herstel. Daarom dus ons advies om als voorbereiding op de operatie zeker goed te gaan oefenen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld fietsen zonder weerstand op een hometrainer of lekker gaan zwemmen.

Je kunt er ook voor kiezen om gerichte oefeningen te gaan doen om je spieren meer te trainen. Hierbij kan je denken aan oefeningen op het gebied van kracht, lenigheid en conditie. Met de volgende oefeningen kan je al een goede start maken:

Krachtoefeningen:

  1. Ga liggen op de rug en strek het been. Trek je voet naar je toe en druk de hak in de onderlaag Op deze manier span je de bovenbeen spieren aan.
  2. Ga zitten en strek je been zoveel mogelijk uit. Laat hierbij het bovenbeen liggen. Hou dit 10 tellen vast en ontspan. Wissel vervolgens van been.
  3. Ga staan en houd je ergens aan vast. Breng het been opzij en hou dit 5 tellen vast. Het is hierbij belangrijk dat je het been recht houdt.
  4. Ga staan en til je been naar achteren op.  Houd je been 5 tellen gestrekt naar achteren opgetild.

Lenigheidsoefeningen:

  1. Ga liggen op de rug en beweeg de hiel over het bed naar uw billen. Vervolgens schuif je langzaam weer terug.
  2. Ga liggen op de rug en beweeg je been zijwaarts over de onderlaag en terug . De tenen blijven naar het plafon wijzen. De voet mag niet draaien en de knie blijft recht naar boven gericht.

Conditieoefeningen:

  1. Stappen op de plaats met de knie hoog opgetrokken. Til de knie niet hoger op dan 90 graden. Het tempo mag pittig zijn.
  2. Ga op je tenen staan en laat de hakken langzaam zakken. Blijf rechtop staan en houd je ergens aan vast.

Goede begeleiding

Let op! Het trainen van jouw spieren moet altijd pijnvrij zijn en blijven. Mocht dit niet het geval zijn, schakel dan hulp in bij een huisarts of fysiotherapeut.

Vanuit onze praktijk nemen we vóór de operatie contact met je op. We maken 1 of 2 thuisafspraken waarin we bespreken wat je kan verwachten na een dergelijke operatie. Ook zullen we de postoperatieve fase met je doornemen. Denk hierbij aan lichamelijke oefeningen. Daarnaast vinden wij het ook erg belangrijk om een indruk te krijgen van jouw thuissituatie, zoals of er obstakels voor je zijn in jouw leefomgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een trap die moeilijk gangbaar is na een heup operatie.

Heb je interesse in begeleiding bij de oefeningen of ander gericht advies, dan kun je altijd bij ons terecht. Bel 06-2626706 voor meer informatie.