Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeurs (bursa) is een zakje dat gevuld is met slijmerig vocht. Slijmbeurzen bevinden zich op meerdere plekken in het lichaam. Eigenlijk overal waar pezen en botten samenkomen. De slijmbeurs is een soort kussentje met vocht dat tussen deze pezen en botten zit. Dit stootkussentje zorgt ervoor dat gewrichten soepel kunnen bewegen zonder dat de pees over het bot schuurt.

Als deze slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken is, spreekt men van een slijmbeursontsteking A.K.A. bursitis. Dit komt het vaakst voor in de schouder, elleboog, heup of knie. Dat neemt niet weg dat de hiel, bil en lies ontastbaar zijn.

Oorzaken van een slijmbeursontsteking

Vaak is overbelasting de boosdoener bij een slijmbeursontsteking. Als pezen en botten veel wrijving uitoefenen op de slijmbeurs kan deze ontstoken raken. Wat is dan ‘veel wrijving’? Dit zit hem in herhaling. Het te vaak herhalen van bewegingen kan bursitis veroorzaken. Dit kan acuut gebeuren: men spreekt dan van een acute slijmbeursontsteking. Denk eens aan een hele dag het plafond witten of een aantal uur achter elkaar onkruid verwijderen. Een plotselinge druk op de slijmbeurs of een val kan ook een slijmbeursontsteking veroorzaken.

Deze voorbeelden kenmerken zich door zware overbelasting. Langdurige, lichte overbelasting kan net zo goed een slijmbeursontsteking veroorzaken. Deze is dan niet acuut, maar chronisch. Ook dit heeft te maken met herhaling. Eenzijdige belasting van een gewricht tijdens werk of sport kan heel geleidelijk zorgen voor een verkeerde spierspanning op de slijmbeurs. De druk neemt toe en de ontsteking komt op.

Er is nog één oorzaak die u het meest zal overrompelen. Een bacterie kan de slijmbeurs binnendringen. Deze kan voor een ontsteking zorgen als de bursa al beschadigd is (door bijvoorbeeld een val).

Symptomen van een slijmbeursontsteking

De tekenen van een ontsteking zijn bij de meeste mensen wel bekend. Deze typische ontstekingsklachten spelen ook op bij een slijmbeursontsteking. Het pijnlijke gebied is vaak gezwollen en rood. Daarnaast voelt de plek vaak warm aan.

Deze klachten kunnen gepaard gaan met:

  • Drukkende of stekende pijn: door de ontsteking wordt de slijmbeurs groter. Hierdoor drukt hij tegen omliggende structuren.
  • Uitstralende pijn: de pijn van de slijmbeurs kan uitstralen naar nabijgelegen lichaamsdelen.
  • Bewegingsbeperkingen: door de zwelling kan de beweeglijkheid van het gewricht afnemen.
  • Stijfheid: omliggende structuren kunnen verstijven.

Behandelen van een slijmbeursontsteking

Ten eerste is het verstandig om met uw klachten een huisarts te bezoeken. Tenzij de klachten heel erg zijn, lost het lichaam de ontsteking doorgaans zelf op. Dit heeft tijd nodig. De ene persoon heeft na enkele weken geen last meer, terwijl een ander maanden nodig heeft om volledig pijnvrij te zijn. Wat is die sleutel tot succes? Rust. Dit heeft een kalmerende werking op de ontsteking. Laat het werk tijdelijk liggen en beoefen de sport een tijdje niet. Wel kunt u een alternatief zoeken.

Het is aan te raden om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Fysiotherapie kan een goede steun zijn. Met professionele hulp kan uiteindelijk de werkhouding of het trainingsschema aangepast worden met als doel om de druk op de slijmbeurs te verminderen.

Een tijdelijke oplossing is het koelen van het getroffen gebied. Dit vermindert de zwelling en verdooft de pijn voor even.

Het is mogelijk dat de klachten heel hevig zijn. Op dat moment kan een arts ontstekingsremmers in de bursa spuiten. Opereren gebeurt zelden (en alleen bij chronische bursitis).

Een behandeling starten?

Bent u op zoek naar een gerichte behandeling? Wij staan voor u klaar. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.