Wat is neuropathie?

Een simpele vraag waarop het antwoord wat ingewikkelder is. Neuropathie is namelijk geen afzonderlijke ziekte, maar een symptoom dat kan optreden bij diverse ziektebeelden. Wat houdt dit symptoom in? U ervaart pijn en deze pijn wordt veroorzaakt door het niet goed functioneren van één of meerdere zenuwen.

Pijn is natuurlijk nooit prettig, dus natuurlijk wilt u dit voorkomen! Helaas zijn er tal van oorzaken voor neuropathie. De meest voorkomende oorzaken zijn overmatig alcohol- en medicijngebruik, problemen met de stofwisseling, gifstoffen, diabetes, auto-immuniteit of erfelijke oorzaken.

Welke vormen kent neuropathie?

Er zijn twee vormen van neuropathie: mononeuropathie en polyneuropathie. Mono betekent één, dus dat wil zeggen dat er maar één zenuw is aangedaan. Een bekende vorm van mononeuropathie is het carpale tunnelsyndroom.

Bij polyneuropathie zijn op meerdere plaatsen in het lichaam zenuwen aangedaan. Er is een stoornis met name bij de uiteinden van de zenuwen waarbij sensorische zenuwen, motorische zenuwen of beide zenuwen aangetast zijn. Sensorische zenuwen zorgen ervoor dat wij kunnen voelen en motorische zenuwen zorgen dat beweging mogelijk is.

Wat zijn symptomen van neuropathie?

De aangedane zenuwen bij polyneuropathie zijn dus te categoriseren in sensorische en motorische zenuwen. Klachten die bij sensorische zenuwen horen, zijn: doof gevoel in de ledematen, prikkelingen, tintelingen, aanrakingspijn, evenwichtsstoornissen, veranderend gevoel. Heeft u last van kramp, spierverlies of spierzwakte? Dan komen de klachten voort uit het motorisch systeem.

Mononeuropathieën ontstaan vaak door afklemming, waardoor spierzwakte van bepaalde spiergroepen kan optreden. Ook kunt u last krijgen van gevoelsstoornissen.

Hoe is neuropathie te behandelen?

Neuropathieën zijn lastig te behandelen. De schade aan de zenuwbanen kan vaak niet meer hersteld worden. Dat neemt niet weg dat er mogelijkheden zijn om klachten te verminderen en verdere achteruitgang tegen te gaan. Er zijn geneesmiddelen om de bron achter de neuropathie aan te pakken. Fysio- of oefentherapie is een directere aanpak en biedt oefeningen om achteruitgang tegen te gaan.

Een behandeling starten?

Bent u op zoek naar een gerichte behandeling? Wij staan voor u klaar. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.