Wat is een springersknie?

Een springersknie

De springersknie is een overbelastingsblessure die een stekende pijn aan de voorkant van de knie geeft, dicht onder de knieschijf. Deze pijn ontstaat geleidelijk bij springen of sprinten en trekt weg wanneer je rust neemt. Zoals de naam al doet vermoeden, zien we deze blessure veel terug bij sporten waarbij veel gesprongen wordt. Denk bijvoorbeeld aan sporten als handbal, volleybal en basketbal.

Hoe ontstaat een springersknie?

Je knie zit met een pees aan de onderzijde, vast aan de bovenzijde van het onderbeen. Door overbelasting raakt deze pees geïrriteerd. Dit kan komen doordat je langer of intensiever bent gaan trainen. Maar ook wanneer je pas bent begonnen met sporten óf sport weer opnieuw hebt opgepakt na ziekte of vakantie.

Hoe kom ik van een springersknie af?

Om acute pijn te verzachten zou je de knie kunnen koelen met ijs. Zorg er alleen wel voor dat je knie voldoende rust krijgt. Verkoeling en pijnstilling maskeren de klachten, maar lossen ze niet op! Belast je knie daarom niet te veel en pas je trainingsschema aan. Vermijd vooral korte sprintjes en sprongen zoveel mogelijk. Afhankelijk van de ernst van de blessure kan er ook geadviseerd worden om tijdelijk te stoppen met sporten.

Liever voorkomen dan genezen

Het is ontzettend belangrijk om sportieve activiteiten rustig op te bouwen. Doe een goede warming up, stretch voldoende en masseer je bovenbeenspieren wanneer die gespannen zijn. Ook een gerichte krachttraining van de bil- en beenspieren kan een springersknie helpen te voorkomen.

Hulp nodig?

Schakel bij aanhoudende klachten altijd een huisarts of fysiotherapeut in. Vanuit onze praktijk hebben wij ruime ervaring in het verminderen van de klachten bij een springersknie. Wij geven je dan ook graag tips en advies over hoe je er het beste mee om kan gaan.

Heb je interesse in begeleiding of een ander gericht advies? Dan kun je altijd bij ons terecht!
Bel 06-2626706 voor meer informatie.