Wat is SOLK?

Of nog beter gezegd wat zijn SOLK? Het woord staat voor Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten. Het komt er dus eigenlijk op neer dat de dokter, ondanks goed onderzoek, geen verklaring kan geven voor de oorzaak van jouw klacht. 

Wat is SOLK nou precies?

Het zijn niet alleen lichamelijke klachten die niet verklaard kunnen worden, maar het worden ook wel ‘functionele klachten’ genoemd. Hiermee willen we eigenlijk aangeven dat jouw lichaam niks mankeert, maar dat het ‘functionele’ stukje ervan verstoord is. Vergelijk het bijvoorbeeld met je voet die slaapt, dat heb je zeker al eens meegemaakt. Je weet dan dat er niks mis is met je voet, maar hij voelt wel vervelend aan!

Lastig te bepalen wanneer het om SOLK gaat he? Daarom gebruiken artsen altijd deze twee regels om te bepalen of het ook echt om SOLK gaat:

1. De klachten moeten langer dan een paar weken duren en er zijn geen lichamelijke verklaringen voor gevonden.
2. De klachten zijn heftig, duren lang en geven meer hinder dan je zou verwachten. Zonder dat er een echte lichamelijke verklaring voor is.

Klachten

Onverklaarbare klachten kunnen overal in het lichaam voorkomen. In je armen, benen, het hoofd, je buik, noem het maar op. Maar soms is het ook te voelen door héél je lichaam zoals bij vermoeidheid. Wel 30% tot 50% van de klachten die bij de huisarts komen, kunnen onvoldoende verklaard worden. En ook al zijn de klachten lichamelijk niet zo verklaarbaar. Ze kunnen wel op andere vlakken, bijvoorbeeld bio-psycho-sociaal, te begrijpen zijn. Zo reageert ons lichaam op stress, maar dat isnatuurlijk niet altijd de reden van alle SOLK. Lees snel verder voor de oorzaak van  SOLK.

Oorzaak van SOLK

Er zijn een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij SOLK. Deze bestaan uit lichamelijke factoren, gedrag, gedachten, gevoelens en sociale factoren.

Lichamelijke klachten hebben invloed op psychische klachten en andersom natuurlijk ook. Daarnaast zijn er mensen die simpelweg voelen wat ze denken. Ook heeft de ene persoon er gewoon meer aanleg voor dan de ander, om kans op klachten te hebben door bijvoorbeeld spanning.

Behandeling van SOLK

SOLK heeft een gecombineerde aanpak nodig. Wij kunnen je begeleiden met fysiotherapie. Het doel is hierbij dat je weer controle krijg over de klachten zodat je weer actief kunt zijn!

Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je last hebt van SOLK? Neem dan altijd contact op met een huisarts of fysiotherapeut. Wij geven je graat tips over hoe je het beste om kan gaan met onverklaarbare klachten.

Je kunt dan ook altijd bij ons terecht. Bel 06-2626706 voor meer informatie.