Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en wordt ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd. Het geeft een milde, maar vervelende pijn die aanvoelt als een strakke band om het hoofd.

Soorten spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is onder te verdelen in:

  • Episodische hoofdpijn
  • Chronische hoofdpijn

Bij episodische spanningshoofdpijn heeft u last van pijnaanvallen die soms minuten, maar ook dagen kunnen duren. Tussen de pijnaanvallen door heeft u ook pijnvrije periodes. Die pijnvrije periodes kunnen variëren van dagen tot jaren.

Bij chronische spanningshoofdpijn heeft u eigenlijk constant last van de pijn. Er zijn dan geen pijnvrije periodes. In dit geval is het ontzettend belangrijk om uitsluitsel te hebben over de oorzaak van uw hoofdpijn!

Symptomen van spanningshoofdpijn

U voelt een drukkende pijn aan beide kanten van het hoofd, of rondom het hoofd. Mensen vergelijken die pijn vaak met het gevoel van een (te) strakke band om het hoofd. De pijn gaat vaak gepaard met nek- en schouderpijn.

Bij spanningshoofdpijn heeft u geen last van misselijkheid, duizeligheid, pijn in de ogen of extreme pijn. In dergelijke gevallen zou u eerder kunnen denken aan clusterhoofdpijn of migraine.

Oorzaken van spanningshoofdpijn

Zoals de naam al doet vermoeden lijkt spanningshoofdpijn veroorzaakt te worden door een verhoogde spierspanning van de nek-, schouder- en gezichtsspieren. De verhoogde spierspanning kan veroorzaakt worden door lichamelijke factoren zoals een verkeerde houding, maar ook door psychische factoren zoals stress.

De oorzaak van spanningshoofdpijn is echter niet geheel bekend. Want ook de uitrekking van de vliezen onder de schedel door de pezen van de spieren lijken een rol te spelen.

Hoewel spanningshoofdpijn vooral bij mensen van middelbare leeftijd voorkomt, kan het op elke leeftijd optreden.

Behandeling van spanningshoofdpijn

In de acute fase wil het nemen van paracetamol of ibuprofen wel helpen. Maar vaak is een combinatie van houdingstherapie zoals cesartherapie met medicatie de beste behandeling van spanningshoofdpijn.

Tijdens de therapiesessies leert u uw houding te corrigeren en uw schouder- en nekspieren bewust te ontspannen. Door die spieren ook goed te leren rekken ontstaat er een betere bloedcirculatie die de pijn vermindert.

Daarnaast is dry needling een goede uitkomst voor het behandelen van uw spanningshoofdpijn. Bij deze vorm van therapie worden de triggerpoints, oftewel de pijnpunten in de spier gericht aangepakt.

Wilt u van uw spanningshoofdpijn af?

Wij helpen u graag met een gerichte en professionele behandeling. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten staan voor u klaar!